deHattemer.nl

Zondag, 17 november 2024

Het laatste nieuws uit Hattem

Noord-Veluwse overheden maken regio klimaatbestendig

Noord-Veluwse overheden maken regio klimaatbestendigNoord-Veluwse overheden maken regio klimaatbestendig
Redactie: dehattemer

HATTEM- Wateroverlast, droogte en extra doden door hitte; het kwam allemaal aan bod tijdens de regionale bijeenkomst ‘klimaatsverandering in onze regio, wat gaan we eraan doen?’ voor raadsleden die afgelopen week plaatsvond op het Bouw & Infra Park in Harderwijk.

Ruim zestig aanwezigen waaronder bestuurders en specialisten van gemeenten, waterschap, veiligheidsregio en GGD, gingen samen in gesprek over een klimaatvriendelijke regio. De bijeenkomst ging van start met een informatiemarkt. Ambtenaren en deskundigen waren hier aanwezig om uitleg te geven over de gevolgen van de klimaatsveranderingen en welke maatregelen mogelijk zijn. Ook liet de gemeente zien welke projecten er bij hun spelen. De bijeenkomst werd geopend door Bob Bergkamp, wethouder van de gemeente Oldebroek. Bergkamp benadrukte dat de veranderingen in het klimaat vragen om een gezamenlijke aanpak en creatieve oplossingen. Het uitwisselen van kennis en ervaringen is daarbij van groot belang. Daarom werkt de gemeente Oldebroek ook samen met de andere gemeenten in de regio. Er wordt nu hard gewerkt aan het opstellen van een lijst van maatregelen die de gevolgen van de klimaatsverandering moeten beperken. In het najaar wordt deze lijst besproken met de gemeenteraad. Het is de bedoeling dat met alle overheden op de Veluwe eind 2020 het gezamenlijke maatregelenpakket wordt vastgesteld.

Frans Ter Maten van Waterschap Vallei en Veluwe gaf aan dat veel problemen worden veroorzaakt door te veel of juist te weinig water. "Maar omdat de waterstromen op de Veluwe sterk met elkaar samenhangen zijn deze niet eenvoudig op te lossen. In de zomer van 2018 zijn pompen ingezet om water de bult op te pompen. Als we niet opletten verbranden we veel energie met het rondpompen van water", aldus Ter Maten. "Dat is niet echt duurzaam."

Risico’s

Lex Groenewold van de GGD Noord- en Oost-Gelderland liet de resultaten van een onderzoek zien naar de ervaring met hitte van 2019. 400 extra doden en in de gemiddelde temperatuur in de slaapkamers liep op tot 28 graden met uitschieters naar 40 graden. Voor veel mensen was dit veel te warm. De oplossing ligt in het goed ventileren van woningen en het planten van bomen en struiken. Terecht werd opgemerkt dat dit niet makkelijker wordt als de tuinen van de nieuwbouwwoningen steeds kleiner worden. Bruno Goddijn van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland voorziet een uitdagende toekomst voor de brandweer. Meer kelders die leeggepompt moeten worden na een hoosbui en meer natuurbranden door de droogte en hitte. "Maar het is natuurlijk beter als we rampen voorkomen doordat we bewust zijn van de risico’s en zelfredzaam zijn." Een belangrijk oproep legde hij ook neer bij de gemeente bestuurders. "Zorg dat de inrichting van je gebied slim in elkaar zit waardoor rampen beperkt blijven. Het omgevingsplan wat gemeenten binnenkort gaan opstellen is hierbij een belangrijk hulpmiddel." De bijeenkomst werd afgesloten door Kirsten Ruitenberg, gedragspsycholoog bij Novimores. Zij kwam met leuke ideeën om ervoor te zorgen dat we ons allemaal gaan inzetten voor duurzaamheid. De eerste stappen in de regio zijn al gezet door samen met hoveniers en stratenmakers te bespreken hoe er meer groen kan komen in de straten en tuinen. Bob Bergkamp sloot de bijeenkomst af met de conclusie dat er nog een mooie uitdaging ligt voor de overheden om de benodigde acties van burgers en bedrijven echt op gang te krijgen.