HATTEM- Vorige week werd bekend dat de gemeenteraad Marleen Sanderse (43) voordraagt als nieuwe burgemeester van Hattem. Een paar dagen later spraken wij haar op de Markt, vlakbij haar nieuwe werkplek.
De komst naar Hattem betekent voor Marleen Sanderse ook terugkeren naar haar geboortegrond. "Ik kom uit de Noordoost Polder en we waren altijd heel erg gericht op Zwolle. Ik ken het gebied dus goed", vertelt ze. Toen de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Hattem voorbij kwam, vielen voor haar alle puzzelstukjes op z'n plek. "De toon van de profielschets, waarin het gaat over een liefde die moet opbloeien, sprak me heel erg aan. De sfeer was heel fijn. We zijn toen ook naar Hattem gegaan. En hoe toevallig: waar we nu met elkaar zitten, hebben we toen een kopje koffie met een taartje gehad. Zoals je soms bij de aankoop van een huis direct het juiste gevoel hebt, zo had ik dat toen met Hattem. Het gevoel was gelijk goed. Niet alleen voor mij, ook voor mijn gezin: hier zie ik mijn toekomst. Daarom heb ik toen ook die brief geschreven."
Oliespuitje van de samenleving
Het ambt van burgemeester is een ambt dat ze eerder al van dichtbij meemaakte. Zo was ze van 2014 tot 2016 wethouder in de gemeente Naarden en nadat deze gemeente opging in de gemeente Gooise Meren was zij daar tot 2018 wethouder. Momenteel is Sanderse adjunct afdelingsmanager Stedelijk beleid bij de gemeente Almere en Statenlid voor het CDA in de provincie Noord-Holland. "Het heeft ook altijd in mijn achterhoofd gezeten dat ik ooit graag burgemeester wilde worden. Het ambt van burgemeester vind ik heel mooi, vooral omdat er zoveel verschillende kanten aan zitten. Als voorzitter van de raad, voorzitter van het college, je staat midden in de maatschappij, bent echt het oliespuitje van de samenleving. Je kunt heel veel rollen uitoefenen als burgemeester en het voelt voor mij echt als iets dat ik mág uitoefenen. Het is niet zomaar een baan, het is een ambt dat je mág vervullen. Zó bijzonder!"
Sanderse kreeg de interesse voor de politiek met de paplepel ingegoten. "Mijn opa en mijn vader hebben in de gemeenteraad gezeten en ook mijn oom is raadslid. Zelf heb ik Bestuurskunde gestudeerd in Enschede, al was dat niet direct met het idee om burgemeester te worden hoor. Toen we in 2007 naar Naarden verhuisden, werd ik politiek actief. Dat begon als partijlid om daarna de traditionele lijn te volgen: van fractiemedewerker naar fractielid naar fractievoorzitter. En na de verkiezingswinst werd ik uiteindelijk wethouder. En die zin is het ambt van burgemeester de volgende stap."
Het avontuur aangaan
Sanderse typeert zichzelf als een positief mens: "Het glas is bij mij altijd halfvol. Ik vind het belangrijk om goed te luisteren naar anderen en om te kijken naar wat mensen belangrijk vinden. Ik wil ook graag een verbindende factor zijn." Bij de voordracht door de gemeenteraad werd die verbindende stijl ook genoemd als iets waarmee Sanderse zich onderscheidde van de 62 andere kandidaten die solliciteerden naar het burgemeestersambt in Hattem. "Wat een spannende periode was dat!", vertelt ze. "Ik hoorde het zelf ook pas maandagavond en was echt dolblij! We hebben de champagne er wel bij gehaald", lacht ze. "Vooral het idee: het gaat 'm gewoon worden. Het is echt een avontuur dat we als gezin aan gaan en dat is zo mooi." Avonturen gaat de kersverse burgemeester zeker niet uit de weg. Deze mentaliteit bracht haar o.a. naar de Paralympische Spelen van 2008 in Beijing. "Na een operatie ben ik mijn been verloren. Ik deed al aan roeien en dat kwam ook aan bod tijdens mijn revalidatieproces. Dat proefde zo goed en zo kwam ik aanraking met topsport. Het past bij me; ik zie snel een uitdaging." En nu dus deze nieuwe uitdaging in gemeente Hattem. "Alles komt hiermee op het juiste moment samen, ik vind het echt heel bijzonder."
Vragen van lezers
Op ons Facebook account hebben we gevraagd wat mensen graag van de nieuwe burgemeester willen weten. Een lezer was benieuwd hoe betrokken ze zal zijn bij het verenigingsleven in Hattem. "Ik ben onder de indruk van het rijke verenigingsleven en kijk er enorm naar uit om er kennis mee te maken. De Oranjevereniging is in ieder geval al goed gestart", lacht ze, verwijzend naar de bos bloemen die ze kort voor ons gesprek als welkomstgeschenk ontving uit handen van Dick Greve, voorzitter van de Hattemse Oranjevereniging.
Op de vraag wat ze wil bereiken in Hattem zegt ze direct: "Dat mensen hier prettig wonen. Ik vind het heel belangrijk om de verbinding te zoeken, om te luisteren, en ik wil graag tussen de mensen staan. Het mooiste is wanneer mensen eigenlijk niet zo veel merken van een gemeente. Het moet goed lopen en als thuis voelen. Dat is hier in Hattem al in grote mate het geval en ik wil heel graag mijn steentje bijdragen om dat in stand te houden."
Muziek bleek ook een hot topic: houdt de nieuwe burgemeester van zingen en wat is eigenlijk haar muzieksmaak? "Ik hou heel erg van zingen", zegt ze, "Maar mijn omgeving is er minder gecharmeerd van! Verder vind ik Britpop heel leuk, New Radicals bijvoorbeeld, en vooral de muziek uit jaren negentig."
Of de burgemeester in de Tulpstraat komt wonen, vroeg een jonge lezer zich af. "Ik zoek in ieder geval wel een huis. Mijn zoon van 7 wil héél graag een tuin met ruimte voor een trampoline, dat is wel een voorwaarde", lacht ze. "We willen in ieder geval in Hattem komen wonen, en ik speur al een tijdje op Funda, maar het is best lastig. We hopen hier in ieder geval zo snel mogelijk naar toe te komen."