deHattemer.nl

Donderdag, 25 juli 2024

Het laatste nieuws uit Hattem

Mondkapjes SIHK zijn in trek

Mondkapjes SIHK zijn in trek
Redactie: dehattemer

HATTEM – De mondkapjes die de dames van de Stichting Instandhouding Historische Kleding(SIHK) maken zijn erg in trek. Inmiddels zijn ruim 400 mondkapjes verkocht.

De stichting is in 2000 opgericht om de kleding die vervaardigd is ter gelegenheid van Hattem 700 te verwerven, te behouden en tegen betaling ter beschikking te stellen aan derden. Daarnaast willen de vrijwilligers van het SIHK het onderzoek, gebruik en verschijningsvormen van historische kleding bevorderen. Het onderkomen en de opslag is gevestigd aan de Molenbelt 2.

De verkoop van de mondkapjes is hard nodig om financieel het hoofd boven water te houden. Vanwege de COVID ’19 pandemie gaat het Dikke Tinne Festival dit jaar niet door. Het historische festival is één van de grootste bronnen van inkomsten van het SIHK. Omdat veel andere evenementen zijn afgelast is er ook geen andere mogelijkheid om de kleding te verhuren.

De vrijwilligers van het SIHK laten de moed niet zakken en zijn druk aan de slag gegaan met het vervaardigen van mondkapjes om de kas te spekken.

SIHK- voorzitter Marry Bruins geeft aan dat ook op andere fronten een steun in de rug wordt gegeven. Het voortbestaan van dit cultureel erfgoed is immers van groot belang voor Hattem.

De mondkapjes die het SIHK maakt zijn er in alle soorten en maten. Voor mannen en vrouwen, voor kinderen en volwassenen. Desgewenst kan men een eigen stofje aanleveren, waar het mondkapje van kan worden genaaid. De mondkapjes bestaan uit 3 lagen en zijn uitwasbaar op 60 graden. Ze bestaan uit stof waar vlieseline op wordt geplakt en een voering die daar tegenaan genaaid wordt. De mondkapjes kosten €5,- per stuk, daar komt €1,- bij voor verzendkosten in Nederland. De mondkapjes zijn te bestellen via het contactformulier op www.historischekleding.nl, via WhatsApp of telefonisch. Ophalen kan op elke maandag en donderdag 's avonds tussen 19.00 en 20.00 uur en na telefonische afspraak op Vijzelpad 61 in Hattem of via telefoonnummer 0620457740.