REGIO- "Jarenlang was de mentale gezondheid van jongeren stabiel. Maar sinds 2015 is het aantal jongeren met psychosociale problemen in de regio Noord- en Oost-Gelderland sterk toegenomen. Ook zijn er minder jongeren die zich gezond voelen en is het ziekteverzuim van school toegenomen." Dit blijkt uit onderzoek dat GGD Noord- en Oost-Gelderland uitvoerde in het najaar van 2019, nog vóór de coronacrisis.
"Het slechter worden van de mentale gezondheid kan samenhangen met toenemende stress. De helft van de jongeren voelt zich (zeer) vaak gestrest. Als oorzaken noemen zij vooral school en werk; en ‘alles wat ik moet doen’. Stress door problemen speelt een veel kleinere rol. De coronacrisis heeft jongeren ook stress bezorgd", aldus de GGD. Uit de Coronapeiling Jeugd die de GGD eind mei uitvoerde, blijkt dat ruim een kwart van de jongeren tijdens de crisis meer stress heeft ervaren dan normaal. Toch bleek toen ook dat de meeste jongeren daar goed mee om weten te gaan. Ze zoeken afleiding, accepteren het en blijven positief. Een veel kleiner deel van de jongeren werd chagrijnig of deed helemaal niets meer.
Uit het onderzoek dat in het najaar is gehouden, kwamen ook positieve resultaten naar voren. Meer jongeren eten iedere dag groente en fruit, meer jongeren drinken water, minder jongeren drinken frisdrank, en minder jongeren gebruiken genotmiddelen. De campagnes van de afgelopen jaren om de leefstijl van jongeren te verbeteren, lijken hun vruchten af te werpen.
De vragen over mentale gezondheid, stress en leefstijl maakten onderdeel uit van een groter onderzoek van de GGD . Dit onderzoek is in het najaar van 2019 uitgevoerd onder jongeren van klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs, leerlingen van het praktijkonderwijs én jongvolwassenen in de leeftijd van 16-24 jaar. De belangrijkste resultaten staan in de e-magazines ‘Resultaten Gezondheidsmonitor Jeugd 2019’ (over middelbare scholieren) en ‘Resultaten Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2019’. Deze zijn te vinden op www.ggdnog.nl/gezondheidsmonitors. De resultaten worden gebruikt voor de ontwikkeling van beleid om de gezondheid van jongeren te bevorderen.